Durf jij te falen?

Durf jij te falen?

Dit zal zeker niet de eerste keer zijn dat je dit hoort: falen hoort bij het leiding geven. Falen is goed, je leert van fouten te maken. Meer dan dat je leert van je successen. Maar pas je dit ook toe?

Sta je jezelf als leidinggevende toe om fouten te maken? Kom je daar dan ook voor uit? Met andere woorden, durf jij je als leidinggevende kwetsbaar opstellen tegenover je team? Want ja, jij bent ook maar een mens. Met zijn/haar goede en slechte kanten.

Sta jij je team, je medewerkers toe om fouten te maken? Of wordt elke mini-fout afgestraft? Mogen je mensen ook mensen van vlees en bloed zijn en fouten maken? Want, elke fout is een leerproces.

Ik was bij een klant een paar weken terug en we hadden een individuele begeleidingssessie. Ze zag er kort van stof uit en was duidelijk gespannen. Ik vroeg wat er scheelde en of ze er wilde over praten. Ja, ze wilde er over praten, want een nieuwe medewerker had een typfout gemaakt in de tekst van een advertentie en dat was al de 2de keer in 2 weken. Haar stem ging de hoogte in terwijl ze het vertelde. "An, je gaat me moeten helpen om hierop te reageren, want dit kan écht niet."
Voor mij waren er hier 2 werkpunten:
1. Hoe komt het dat zij als leidinggevende van deze minifout op de hoogte was? Nee, haar klant had het niet gemerkt en niets laten weten. Antwoord: ze staat in CC van zo goed als ALLE mails die haar medewerkers sturen. Van micromanagement gesproken. Bovendien een vertrouwenskwestie lijkt me. Werk aan de winkel.
2. Mijn tip voor haar was van samen met deze nieuwe medewerker een momentje te nemen om te kijken hoe dit in de toekomst kan vermeden worden. Misschien voelt deze medewerker zich nog onzeker of spelen er andere zaken. Doel van dit gesprek is er achter te komen hoe ze als leidinggevende kan helpen om deze fouten te voorkomen. Deze leermomenten creëren een sfeer van openheid en menselijkheid.

Want we zijn allemaal maar mensen.

Loop jij hier als leidinggevende ook wel eens tegenaan? Dan help ik ook jou graag verder om hier het hoofd aan te bieden en vooral om te leren loslaten. Je kan me hier contacteren.

Waarom helpen niet altijd helpen is

Waarom helpen niet altijd helpen is