Waarom helpen niet altijd helpen is

Waarom helpen niet altijd helpen is

Je herkent het wel: je hebt een nieuwe medewerker en die is druk bezig met het bedrijf te leren kennen en zich in te werken in je klanten en de projecten. Maar op goede dag ontdek jij een fout(je), gemaakt door die nieuwe medewerker. Jullie bedrijf draagt kwaliteit en efficiëntie hoog in het vaandel, dus je wil voorkomen dat dit in de toekomst nog gebeurt.

Nu zijn er 2 mogelijke reacties:

1. Je roept je medewerker bij je, vertelt hem/haar over jullie kwaliteitsfocus en de door jou vastgestelde fout en legt uit hoe hij/zij het had moeten aanpakken om deze fout te voorkomen.

2. Je roept je medewerker bij je, vertelt hem/haar over jullie kwaliteitsfocus en de door jou vastgestelde fout en vraagt hoe de medewerker in de toekomst gaat voorkomen dat dit nog gebeurt én hoe jij daarbij kan helpen.

Welk van deze 2 opties zal het meest efficiënt zijn?
Ik hoop dat de meerderheid van mijn lezers voor optie 2 kiezen :)
Waarom ? Omdat je met deze aanpak er een leermoment van maakt voor je medewerker. Hij/zij wordt aangespoord om zelf na te denken en je geeft hem/haar de mogelijkheid om jouw expertise in te roepen door je hulp aan te bieden.

Dit lijkt erg makkelijk, maar vergis je niet. We zijn zo getraind om meteen zelf met oplossingen te komen om tijd te winnen (voor die efficiëntie he) en ook ja, je weet het natuurlijk wel best hoe alles in jouw bedrijf moet lopen. (En dan laat ik hier nog even het leidinggevende 'ego' achterwege, dat is eentje voor later :-)))

Leren doe je door fouten te maken en zelf na te denken hoe je dit in de toekomst kan vermijden. Als je als leidinggevende telkens het leerproces van je team ondermijnt, ga je geen tijd hebben om je met je strategie en groei van je bedrijf bezig te houden. Je zal altijd opgeroepen worden om brandjes te blussen. Het is veel belangrijker dat je je team leert hoe ze die brandjes zelf kunnen blussen!

Durf jij te falen?

Durf jij te falen?

Onbeleefd. Ongepast. Grof. Zonder respect.

Onbeleefd. Ongepast. Grof. Zonder respect.