Schuldig?

Schuldig?

Tijdens een recent kennismakingsgesprek vertelde de CEO met veel spijt in zijn stem dat hij bij de start van zijn bedrijf fouten had gemaakt. En dan ging het hier vooral om fouten met zijn medewerkers, met zijn team. Mensen in een job pushen die je op dat moment nodig hebt om je klanten te servicen bijvoorbeeld, maar misschien wel niet een job is die hen gelukkig maakt (of waar ze goed in zijn). Medewerkers te veel beslissingen zelf laten nemen ('they are one of us') en zo de grip op de taken én de medewerker verliezen. Dit geldt ook voor het geven van te veel verantwoordelijkheid (omdat jij er geen tijd voor hebt en er nu eenmaal niemand anders is).

Ik stelde hem gerust. De meeste van deze "fouten" kan je niet echt fouten noemen, want bij de start van een bedrijf weet je vaak niet beter, weet je niet hoe je het het best aanpakt. En belangrijker, je bent op dat moment heel erg bezig met het uitbouwen van je bedrijf en dat vraagt vaak al je tijd en energie. Hij zuchtte diep, want ondertussen is zijn bedrijf in volle groei en wil hij deze situaties rechttrekken en vooral leren hoe hij het in de toekomst beter en anders kan doen.

Dus starten we binnenkort samen met mijn MasterChef-traject, individuele leiderschapsmentoring om van deze groeipijnen groeisprongen te maken en te leren hoe het vanaf nu anders kan.

Ken jij een ondernemer die ook deze "fouten" gemaakt heeft en die nooit meer wil maken? Dan zo het tof zijn dat je me met hem/haar in contact brengt.
Of ben je zelf een "schuldige" ondernemer? Ik kan je hier bij helpen!

Alfa, bèta of omega?

Alfa, bèta of omega?

Over de helft

Over de helft