Alfa, bèta of omega?

Alfa, bèta of omega?

Terwijl Limburg op zoek is naar wolf Nala en haar welpjes, wil ik het even hebben over de vergelijking tussen leiderschap en een wolvenroedel. Want ja hoor, we kunnen er nog iets van leren. Eerst even iets over de organisatie van de roedel:

• De leiders van een roedel zijn het alfamannetje en alfavrouwtje. Opvallend is dat zij een soort natuurlijk leiderschap hebben. Zij leiden de roedel niet door bevelen te geven. Wel hebben zij de meeste vrijheid in wat ze kunnen doen, waar ze heen kunnen gaan en wanneer en de rest volgt hen dan meestal daarin.
• De rang na de alfa’s is bèta. Het bètamannetje en -vrouwtje zijn een soort assistent managers. Zij leiden de roedel als de alfa’s weg zijn of doodgaan. Dit gaat ook heel natuurlijk, direct is er een opvolger. Oftewel: ‘de koning is dood, leve de koning’.
• De andere wolven zijn de ‘gewone’ roedelleden, zij hebben als allerbelangrijkste taak om andere roedels af te schrikken, bijvoorbeeld door te huilen.
• Daarna komt de Omega-wolf. Hoewel dit de laagste rangorde is, is het zeker niet de onbelangrijkste plek in de roedel. Het is misschien wel de belangrijkste, de Omega moet de vrede bewaren en voorkomen dat er ruzies ontstaan. Ruzies zijn uit den boze want dit is slecht voor de sfeer in de roedel en vormt dus een gevaar voor het voortbestaan. Omega’s moeten ook meestal op de welpjes passen en hebben speciale privileges. Detail, Omega-wolven zijn eerder geneigd om de roedel te verlaten om ergens anders een nieuwe roedel te stichten dan de andere wolven.

Herkenbaar? Nu zijn en blijven het natuurlijk wel beesten en het verschil tussen een mens en een beest is nog altijd de beschaving. Dus kun je je afvragen of een roedel wel zo’n goed voorbeeld is. Waar wij juist trots op zijn met onze beschaving is dat wij kunnen denken, rekening kunnen houden met anderen, vooruit kunnen denken en niet puur en alleen op ons instinct afgaan. Toch is het ook mooi zien dat die wolven eigenlijk niet zo slecht met elkaar omgaan. Bij een roedel loopt de leider namelijk niet voor de troepen uit om sturing en het ‘goede’ voorbeeld te geven, bevelen uit te delen of te vertellen hoe het moet. De grote Alfawolf loopt helemaal achteraan om zo zicht te houden op de gehele roedel, op zijn roedel. Iedereen wordt beschermd en niemand blijft onopgemerkt achter.

Want hoezeer het ook belangrijk is om te kunnen vechten tegen de vijand, te kunnen jagen op voedsel, te kunnen zorgen voor de kleintjes, dit kan alleen als de roedel compleet is. Door bij elkaar te blijven maak je de grootste kans dat je overleeft. En dat is dus ook de voornaamste taak van de leider. De leider bepaalt niet. Nee, de leider volgt en dient de groep. Want groot, slim, sterk of zorgzaam: iedereen heb je nodig. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je iedereen binnenboord houdt en niemand voorbij loopt, want samen ben je nog altijd sterker. Of zoals ze dat zo mooi zeggen: een goede leider ‘neemt’ geen leiding, maar ‘geeft’ het leiderschap aan de anderen. Wat doe jij? Food for thought zou ik zo zeggen!

Onbeleefd. Ongepast. Grof. Zonder respect.

Onbeleefd. Ongepast. Grof. Zonder respect.

Schuldig?

Schuldig?